اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی یکی از مهمترین مدارکی است که هر کسب و کاری باید به اداره مالیاتی کشور ارسال شود؛ چراکه مالیات یک قانون در جامعه است. با ارائه این اظهارنامه میزان درآمد خالص و در نهایت مالیات کسب و کار شما تعیین میشود.

هر کسب و کار موظف است تا برای هر سال مالی این اطلاعات را ارائه دهد. چنانچه این اطلاعات به درستی تکمیل نشده باشند دچار مشکل خواهید شد. در این مقاله میخواهیم به شما بگوییم اظهارنامه مالیاتی حقیقی و حقوقی چیست و چگونه باید آن را ارسال کرد پس همراه ما باشید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی فرمی است که مودیان مالیاتی هر ساله در خرداد و تیر ماه باید به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. در این فرم اطلاعاتی نظیر درآمد هزینه ها بهای تمام شده کالا و خدمات جداول سود و زیان و ترازنامه وجود دارد. با استناد به این اطلاعات سازمان مبلغ 25 درصد از سود خالص شما را به عنوان مالیات بر درامد محاسبه کرده و شما موضف به پرداخت آن می باشید.
چه اشخاصی باید اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی ارسال کنند؟
سه گروه از افراد مشمول ارسال اظهارنامه مالیاتی میشوند. این سه گروه عبارتاند از:
- اشخاص حقیقی دارای کسب و کار
- اشخاص حقوقی
- اشخاص حقیقی یا حقوقی با ملیت ایرانی که در خارج از کشور در حال فعالیت هستند.
- صاحبین املاک
چند نوع اظهارنامه برای اعلام درآمد داریم؟
به طور کلی شش نوع اظهارنامه مالیاتی برای اعلام درآمد وجود دارد. این اظهارنامهها عبارتاند از:
- اظهارنامه اشخاص حقوقی طبق ماده 110 قانون مالیات مستقیم
- اظهارنامه اشخاص حقوقی طبق ماده 95 قانون مالیات مستقیم
- اظهارنامه اشخاص حقیقی گروه دوم طبق ماده 95 قانون مالیات مستقیم
- اظهارنامه اشخاص حقیقی گروه سوم طبق ماده 95
- اظهارنامه املاک و مستغلات اشخاص حقیقی طبق ماده 57 و 80
- اظهارنامه انحلال شرکت طبق ماده 114 و 116
اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی کسانی هستند که به صورت انفرادی یا شریکی کسب و کاری را آغاز کردهاند. این گروه از افراد ابتدا باید دستهبندی مشاغلشان مشخص شود پس از آن باید مدارک را لازم را طبق تبطره ماده 100 برای اداره مربوطه ارسال کنند. بر اساس اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی میزان مالیات تعیین میشود.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی باید اظهارنامه خود را تا پایان 31 خرداد ماه در سامانه سازمان امور مالیاتی بارگذاری کنند. ممکن است سازمان امور مالیاتی این مهلت را تمدید و بطور عمومی اطلاع رسانی کند
اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
طبق ماده 110 قانون مالیات تمامی اشخاص حقوقی نظیر شرکتها باید در مهلت مشخص شده اظهارنامه سود ترازنامه و تمامی مدارک خود و سایر سهامداران را به سازمان مالیاتی کشور تحویل دهند. در بخش ترازنامه باید میزان دارایی و بدهی برابر باشد. چنانچه این میزان تراز نباشد حساب مالیاتی شما تایید نمیشود.
متن ماده 110 قانون مالیات های مستقیم
اشخاص حقوقی مکلف اند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکا و سهامداران و حسب مورد میزان سهمالشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخصحقوقی در آن واقع است تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند. پس از تسلیم اولین فهرست مزبور تسلیم فهرست تغییرات در سنوات بعد کافی خواهد بود. محل تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات اشخاص حقوقی خارجی و مؤسسات مقیم خارج از ایرانکه در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نمیباشند تهران است.
حکم این ماده در مورد کارخانه داران و اشخاص حقوقی در دوران معافیت نیز جاری خواهد بود.
تبصره: اشخاص حقوقی نسبت به درآمدهایی که طبق مقررات این قانون نحوه دیگری برای تشخیص آن مقرر شده است مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی جداگانه که در فصلهای مربوط پیشبینی شده است نیستند.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
پس از تکمیل اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی باید تا تاریخ 31 تیر سال 1403 مدارک خود را به اداره مالیات تسلیم کنند. ممکن است این تاریخ توسط سازمان مربوطه مجدد تمدید شود.
متن ماده 155 قانون مالیات های مستقیم:
سال مالیاتی عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال ختم میشود لکن در مورد اشخاص حقوقی مشمول مالیات که سال مالی آنها به موجب اساسنامه با سال مالیاتی تطبیق نمیکند درآمد سال مالی آنها به جای سال مالیاتی مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و موعد تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و سررسید پرداخت مالیات آنها چهار ماه شمسی پس از سال مالی میباشد.
چه مدارکی برای تکمیل اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی مورد نیاز است؟
مدارکی که برا تنظیم اظهارنامه مالیاتی مورد نیاز هستند عبارتاند از:
- اضهارنامه مالیاتی سال گذشته
- مجوزها
- مدارک شرکت همچون اساسنامه شرکتنامه وغیره
- اجاره نامه یا سند محل شرکت
- کپی شناسنامه و کارت تمام اعضا هیات مدیره و شرکا شرکت
- ترازنامه آزمایشی قبل و بعد از بستن حساب ها
- ارائه کل درآمد و فروش و قراردادها
- گردش موجودی انبار
- ارائه مشخصات پلمپ دفاتر
- اسناد مالیاتهایی که تا این زمان پرداخت شده است.
نحوه پیش ثبت نام در سامانه اظهارنامه مالیاتی
برای پیش ثبتنام در سامانه مربوط به اظهارنامه مالیاتی لازم است تا وارد وبسایت my.tax.gov.ir شوید. سپس قسمت اظهارنامه الکترونیکی را انتخاب نمایید. برای ثبت اظهارنامه مالیاتی خود لازم است تا نوع مودی کدملی و عبارت امنیتی را وارد کنید.
سپس روی گزینه ثبت نام کلیک کنید تا بتوانید کد پستی و شماره همراه خود را بنویسید. پس از آن اطلاعات هویتی و اطلاعات فروش زیان و سود را وارد کنید تا میزان مالیاتی که به شما تعلق میگیرد در لحظه محاسبه شود.
اصلاح اظهارنامه مالیاتی در صورت اشتباه
خطای انسانی در هر کاری ممکن است؛ در زمان ارسال اظهارنامه نیز ممکن دچار خطا و اشتباه شوید. برای اصلاح و ویرایش اطلاعات طبق قانون 226 مالیاتهای مستقیم میتوانید با ارائه مدارک جدید نسبت به رفع اشتباه پیش آمده اقدام نمایید.
کلام پایانی
تنظیم درست و صحیح اظهارنامه مالیاتی امری ضروری است؛ چراکه در صورتی که این اطلاعات به درستی تکمیل نشوند دچار مشکل میشوید. علاوه بر اینکه وقت و هزینه زیادی را نیز متحمل خواهید شد؛ از این رو پیشنهاد میشود تکمیل اظهارنامه شرکت یا کسب و کار خود را به یک تیم متخصص بسپارید. دهناد به شما کمک خواهد کرد تا این مسیر را دقیقتر و سادهتر بگذرانید.
منبع : https://dehnaad.com/
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اظهارنامه مالیاتی چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اظهارنامه مالیاتی چیست؟"، کلیک کنید.